POTOP v naravno stanje, prostranost in tišino

Kontemplativna praksa v Studiu POTOP poteka 1x tedensko (ob ponedeljkih) in je v duhu enostavnosti naravnega stanja le minimalistično usmerjena v smislu koordinacije posameznih sklopov. Sestoji se iz dveh sklopov sedeče nemeditacije in vmesnega gibalnega sklopa (tandava).

*** SEDEČA NEMEDITACIJA *** (zazen, 30 min)
Sedeča nemeditacija je enostavno sedenje v duhu Dzogčen nemeditacije, v spontani odprtosti brez namena in cilja. V svoji zaznavi smo le prisotni v sprejemanju takšnosti trenutka in se prepustimo nevedenju v intimni in iskreni odprtosti kot odsevu globine našega Bitja. Dopuščamo spuščanje (in opuščanje) v naravno stanje (Rigpa).

*** GIBALNA NEMEDITACIJA *** (tandava, 30 min)
Gibalna nemeditacija sledi inspiraciji Tandave (Kaula tradicija Kašmirskega nedualističnega Šivaizma), ki je naravni izraz upočasnjenega in spontanega raztezanja telesa v odprtost in prostranost. Gibalna nemeditacija poteka ob glasbi.

*** SEDEČA NEMEDITACIJA *** (zazen, 30 min)
Sledi še drugi sklop sedeče nemeditacije. Prisotni smo z občutki, ki se porajajo v telesu in z odprtostjo sprejemamo celotno polje zaznave.

Vadba ne poteka preko poučevanja in ni namenjena doseganju kakršnih koli stanj ali ‘dosežkov’, niti zdravljenju različnih občutkov ali spreminjanju stanja, v katerem se nahajamo v danem trenutku. Vadba je predvsem namenjena tistim, ki jim je takšen izraz vadbe blizu in se lahko koherentno povežejo s takšnim načinom v smislu enostavnega veselja do vadbe brez določenega cilja, kar ohranja spontanost in odprtost vadbe.

Nekaj povezav, ki lahko služijo kot podpora razumevanju narave uma in kot iztočnice za vadbo:

  1. K. Dowman: Dzogčen nemeditacija
  2. S. Suzuki: Duh zena, duh začetništva
  3. Adyashanti: The Way of Liberation
  4. D. Odier: Crazy Wisdom of the Yogini: Teachings of the Kashmiri Mahamudra Tradition
  5. A.H. Almaas: Almaas, The Alchemy of Freedom 
  6. P. Potočnik, Dreaming, Waking up and into falling into Being

Prostor vadbe pripravljam Primož, o meni: več desetletij se posvečam kontemplativnemu raziskovanju zavesti in številnim gibalnim praksam. V Ljubljani vodim Studio POTOP. Prostor skupne vadbe izraža esenco duha Studia POTOP.

Dodatne informacije po e-pošti primoz@potop.si ali telefonu 031-239-453 (Primož)

———————

Kje: Studio POTOP, Vodnikova cesta 128, Ljubljana
Kdaj: Ponedeljek, 19:00–21:00
Prispevek: 8 €
Obvezna prijava (vsi navedeni termini so odprti za prijave):